Blog, güncelden eskiye doğru sıralanmış yazılan bulunduğu kişisel veya herhangi bir konu üzerinde içerik paylaşımı yapılan web tabanlı yayınlardır. Ayrıca İngilizcedeki “web” ve “log” kelimelerinin birleşiminden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır. Günümüzde blog kullanımı artmasıyla birlikte Türkiye internet teknolojisinde gelişmiştir. Bloglar sayesinde öğrenen kullanıcılar öğrendikleri bilgileri kendi bloglarından paylaşıp yorumlarla etkileşime geçerek bilgi alışverişine katkı sağlamışlardır. Bunda ücretsiz blog servislerinin payı yadsınamaz. İsteyen her kullanıcı Google’ın hizmeti olan “blogger.com ve blogspot.com“ adreslerinden veya “blogcu.com wordpress.com” gibi sitelerden ücretsiz bloglarını oluşturup yazılarını yayınlayabilirler.
Peki ya bu blogların konu içeriği nasıl olmalıdır?
Blog denilince aralanan kapının limiti yoktur, blog dünyası o kadar geniştir ki kullanıcı hobilerini, işini, yaşantılarını… blogunda yayınlayabilir. Ne tür yazarsanız yazın blog içeriğinizin daha çok insana hitap etmesini sağlamalısınız ve ne kadar çok takipçiniz varsa bloğunuz o kadar büyür unutmayın ki hiçbir blog bir anda zirveyi görmemiştir. Yeni bir blog kullanıcısıysanız eğer bloğunuzu oluşturup takipçi kazanmak amacından önce gelebilecek doğal takipçilerin bloğunuz içerisinde kendine hitap eden bir şeyler bulmasını sağlamaktır. Bu yüzden bloğunuzu oluşturup bir süre özgün yazılarınızla doluluk sağlamanız gerekmektedir. Ne kadar sıklıkla paylaşım yapacağınızı belirlerseniz takipçi periyodu oluşturmuş olursunuz; siz eğer günde 1 defa yayın yapacaksanız veya haftada bir defa takipçi buna göre bloğunuzu ziyaret eder. Bu süre içerisinde süreklilik ön planda olan bir özelliktir eğer bir gün paylaşım yapıp bir hafta hiçbir yayında kullanıcı bunu takipte zorluk çekebilir. Blogunuzun takibinde kullandığınız başlığında etkisi büyüktür bloğunuzun türü hakkında bilgi verirse eğer insanların ilgisini çeker örneğin sürekli seyahat eden biri gezip gördüğü yerleri bloğunda yayınlamak isterse buna seçeceği e-Gezi gibi bir başlık sayesinde aramalarda daha kolay ulaşılabilir.
Blogunuzun daha çok insana ulaşmasında reklamın payı elbette ki büyüktür eğer işinizle veya herhangi bir meslek türünde bir blog yazarıysanız reklamı daha çok o insanların bulunduğu ortamda yapmanız lehinize olacaktır. Kişisel bir blog yazarının günlük tarzı anılarını yayınladığı blogu her şeyden önce çevresindeki insanlarda merak uyandırır bu yüzden blogger bir forum sitesinde reklamını yapmadan önce kullandığı sosyal ağlar üzerinden çevresindeki insanlara ulaşmayı denemelidir. Facebook, Twitter gibi ağlar üzerinden sizi takip eden insanların daha çok ilgisini çekersiniz. Tüm bunlardan sonra dilerseniz ücretli reklam olayına da girebilirsiniz. Bir blogger yazılarının özgün olduğunu bildiği için sorumluluğunun yalnızca kendi üzerinde olduğu bilincini edinmelidir ve bu yüzden eleştirilere açık bir halde olması yararınadır. Okuruna değer verip eleştiri ve yorumlara cevap veren yazar daha çok yer sahibi olacaktır.