Pinterest 2010’da yayına girmiş ve 2011 Ocak ayında şimdikine göre küçük bir patlama yaparak ve her ay ortalama 2 kat ziyaret alarak bugünlere gelmiş. Peki nedir bu Pinterest? Pinterest bir çeşit resim imleme platformu olarak hizmet veriyor. Tam Türkçe karşılığını “Pin Your Interests” sloganından yola çıkarak açıklayabilirim: İlgi alanlarınızı iğneleyin. Benim Pinterest ile tanışmam Twitter aracılığı ile oldu. Takip ettiğim bir isim kendine hesap açıp paylaşmıştı, ben de gördüm.
Bu yazımda Pinterest’e giriş aşamasından başlayarak genel kullanım bilgileri vereceğim size. İlerleyen zamanlarda “Neden Pinterest” sorusuna aradığım cevapları da, farklı kategorilerde olmak üzere sizlerle paylaşacağım.
Şu an karar verdiniz ve Pinterest hesabı açmayı düşünüyorsunuz. O zaman hemen Pinterest’e gidip Facebook ya da Twitter hesaplarınızdan biri ile giriş yapabilirsiniz. Ya da mail adresinizle kendinize davetiye gönderebilirsiniz. Twitter veya Facebook hesaplarının entegrasyonundan sonra sizden kullanıcı adı, şifre ve e-mail bilgileri istenecek. İlk girişi tamamladınız. Şimdi önünüzde 3 basamak var.
Step1: İlk basamağınız. Burada karşınıza belirlenmiş kategoriler ve resimleri çıkacak. İlgilendiğiniz alanları resimlerin üzerine tıklayarak seçeceksiniz. Burada asıl amaç ilgi alnlarınızı belirlemek. Bunun yanında ikincil amaç ise; ilgi alanlarınızla ilintili kişileri takip etmek. Neden hiç bilmediğim hesapları takip edeyim ki diyebilirsiniz haklı olarak, ama cevap oldukça basit. Ana sayfanıza ilk girişinizde ilgi alanlarınıza ilişkin içerikleri size sunmak için bu otomatik takip sistemini geliştirmişler. Daha sonradan takibi bırakabilirsiniz.
Step 2: İkinci basamağınız yani panolar oluşturmak. Panoları ilgi alanlarınıza göre farklı isimlerde oluşturabilirsiniz. Pinterest de size birkaç pano ismi önerisinde bulunuyor zynı zamanda. Örneğin; ilk basamakta “Home” kategorisini seçtiniz, bu basamakta size “For The Home” benzeri bir isim örneği sunacaktır. Bunları kabul edebilir ya da iptal edebilir ve kendi istediğiniz isimleri yazabilirsiniz.
Step 3: Üçüncü ve son basamağınız. Burda karşınıza gelecek yazı şu; “ Pin It for Bookmark Bar” yani tarayıcınızın yer imleri çubuğu için Pin It butonu. Butonun amacı, yalnızca Pinterest içindeki içeriklere bağlı kalmamanızdır. Başka bir siteden paylaşmak istediğiniz resmi Pin It butonuyla Pinterest hesabınızda paylaşmanız mümkün. Facebook üzerinden imleme yapamıyorsunuz onu da belirteyim.
Kayıt tamamlandı. Şimdi Pinleme zamanı…Bu işlemler sonucu karşınıza çıkan sayfa, Pinterest anasayfanızdır; yani takip ettiğiniz kişilerin paylaştığı içeriklerin bulunduğu sayfa. Ama göreceksiniz ki farklı seçenekleri de sunuyor.
Pinners You Follow seçeneği ilk anda ekranınıza yansıyanlardır.
Everything seçneğine geldiğinizde diğer tüm kategoriler listelenir, ister seçeneklerden birini seçer ya da direk Everything seçeneği ile o günkü tüm ilgi alanlarına ait paylaşımlara erişebilirsiniz.
Videos seçeneğinden paylaşılan videolara erişibilirsiniz.
Popular seçeneği reytingi yüksek imlemeleri sizlere sunar.
Gifts kısmında ise çeşitli sitelerden, özellikle Etsy’den satış yapanların ürünlerini, linkleriyle ve fiyat bilgileri ile görmeniz mümkündür. Satın almak için ilgili linklere tıklamanız gerekmektedir, Pinterest bir satış platformu olarak kullanılmamaktadır.
Pinterest’te istediğiniz resime tıkladınız diyelim, resim büyür öncelikle. Sol üst köşesinde “Like” ve “Repin” seçenekleri bulunmaktadır. Resmi beğenebilir ya da “Repin” seçeneğini kullanarak uygun gördüğünüz panolarınızdan birine “iğneleyebilirsiniz.” Aynı zamanda resmi diğer sosyal medya sitelerinde de paylaşmanız mümkün.
Şimdi profil sayfanızı inceleyelim kısaca. Resmin sol üstünden başlayalım o halde.
Search kısmı malumunuz kişi, pano ve pin aramanızı sağlar. Girdiğiniz anahtar sözcükle bağlantıları önünüze sunar.
Add seçeneği, fotoğraf pinlemenizi, bilgisayarınızdan yüklemenizi be yeni pano eklemenizi sağlayan kısayol araçlarını içerir.
About kısmında Pinterest’e dair her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün.
Profilinize eriştiğiniz resimdeki Seyma olarak görünen kısımda profil ayarlarınıza, Facebook ve Twitter entegrasyonunuza dair ayarlarınıza erişebilirsiniz.
Resminizin altındaki çubuğa geçelim şimdi de.
Boards seçeneği sizi panolarınıza bağlar. Yanındaki sayı, kaç panonuz varsa onu gösterir.
Pins, pinlediğiniz içerikleri sondan geriye doğru sıralar. Yanındaki sayı toplam pin sayınızdır.
Likes seçeneği beğendiğiniz içerikleri sıralar.
Activity seçeneği açıldığında hangi pinlemeyi, hangi takibi, hangi beğenme eylemini ne zaman gerçekleştirdiğiniz sondan başa doğru, tarih sıralamasıyla gösterilir.
Edit Profile seçeneği sizi profil ayarlarınızın olduğu sayfaya yönlendirir.
Edit Profile’ın yanındaki şu küçük şekil: Panolarınızın yerleşimini değiştirmenizi sağlar.
Followers: Sizi takip eden hesapları, Following de takip ettiğiniz hesapları listeler.
Her Pinterest kullanıcısının bilmesi gereken genel bilgiler bunlardı. Çok ilgilendiyseniz eğer, About kısmında Pinterest blog’una ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 6 aydır bloga yeni içerik girmemiş olmamalarına gelince, ben de anlam veremedim açıkçası.
Son bir şey. Pinterest’in en büyük kısıtı bence dil seçenekleri. Sadece iki tane; İngilizce ve İspanyolca. Dilimizin dejenerasyonu çok yüksek seviyelerde olmasına rağmen Pinterest’i kullanabilecek kadar İngilizce bilmeyen ama Facebook kurdu çok kişi olduğuna eminim, ya da kolaya kaçıp hesap sayfalarını Türkçe kullanmak isteyenler de olabilir. Öyleyse Fancy’ye bir göz atmanızı tavsiye ederim. Pinterest’in Türkçe versiyonu diyebilirim kendisine. Şimdi daha çok ilginizi çeker belki.