Twitter’da gelişmiş arama ve özellikleri

7761

Twitter’a dakikada binlerce tweet yazılıyor. Bırakın her şeyi okuyabilmeyi, takip ettiklerinizin bile tüm yazdıklarından haberdar olmanız mümkün değil. Her şeyi Google’a sormayı seven bizler çok şükür ki Twitter’da arama özelliğine sahibiz.Hem de birçoğumuzun sadece ana sayfada duran çubuktan ibaret sandığının aksine hayli gelişmişine sahibiz.

Twitter gelişmiş arama motoruna search.twitter.com adresinden girip “gelişmiş arama” seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bir diğer yol da; Twitter ekranınızda daima bulunan arama çubuğuna aramak istediğiniz kişi, ürün, sayfa ve benzerinin adını yazıp ilk aramayı başlatırsınız. Karşınıza çıkan ekranda sonuçların üzerinde bir ayarlar düğmesi bulunur. Oradan da “gelişmiş arama” seçeneğine erişebilirsiniz.

Önce sadece çubuktan yaptığımız aramayı kolaylaştıran birkaç hileyi daha sonra da gelişmiş aramanın basamaklarını ve püf noktalarını inceleyeceğiz.

Önce sadece çubuktan yaptığımız aramayı kolaylaştıran birkaç hileyi daha sonra da gelişmiş aramanın basamaklarını ve püf noktalarını inceleyeceğiz.

  • Çubuktan yaptığımız aramanın daha sağlıklı sonuçlar vermesi için aradığınız kelimeyi tırnak işareti içinde yazmanız faydalı olacaktır. “Sosyal Medya”  gibi. İçinde İzmir geçen tweetler, profiller önünüze dizilecektir.
  • Sosyal OR Medya yazdığınızda ise içinde sosyal veya medya kelimelerinin geçtiğ tüm tweetler listelenecektir.
  • Arama yaparken çıkmasını istemediğiniz sonuçlar için matematikteki çıkarma mantığı işliyor Twitter’da. Şöyle ki; aramak istediğiniz kelimeyi tırnak işareti olmadan yazıyorsunuz daha sonra bir boşluk bırakıp çizgi koyarak çıkmasını istemediğiniz kelimeyi yazıyorsunuz. Örneğin; sosyal medya –mobil pazarlama. İçinde sosyal medya geçen ancak mobil pazarlamadan arınmış tweetler karşılayacaktır sizi sonuçta.
  • Hashtag dediğimiz etiket araması yaparken de # işareti ile arama yapılması sonuçları erişimi hızlandırır.
  • Direk kişi araması yaparken başına @ koyarak arama yapılabilir.
  • İstenilen kişinin attığı tweetlerin dizilmesi için from:seymastn yazılması gerekmektedir. Ona atılan tweetler için to:seymastn ya da kime:seymastn yazılması etkili kısayollardır ve aramanızı kolaylaştırır. Bu kısayollarda kullanıcının Twitter’da kullandığı takma adı yazılmalıdır.
  • “Sosyal Medya” near:izmir yazdığınızda İzmir ve yakınlarından yazılmış ve içinde sosyal medya geçen tweetler sıralanır. Benzer şekilde sadece near: izmir within:20miles yazdığınızda İzmir ve 20 Mil yakınından yazılan tweetler ekrana gelecektir.
  • Aynı şekilde tarih kısıtı ile de arama yapılması mümkündür. “Sosyal Medya” since:2011-12-28 yazıldığında 28 Aralık 2011 tarihinden itibaren sosyal medya kelimesinin geçtiği yazılmış tüm tweetler sizi karşılar. Since yerine until yazıldığında belirtilen tarihe kadar olan tweetler sonuçlara yansır. Tarih dizilimi yıl-ay-gün şeklindedir.
  • Aranan kelime yazılıp :)/:(/? İkonlarından biri konduğunda sırasıyla olumlu tweetler, olumsuz tweetler ve konu hakkında soru soran tweetler sonuçlarda çıkacaktır. “Sosyal Medya” :) / “Sosyal Medya” :( / “Sosyal medya”  ? şeklinde yazılır.
  • Aradığınız konu ya da kişiye dair bağlantılarında bulunduğu tweetler için sistemde tanımlanmış şekil şu şekildedir: “Sosyal Medya” filter:links.
  • Twitter Feed ile gönderilmiş içeriklere ulaşmak için kullanılan kısayol “sosyal medya” source:twitterfeed şeklindedir.

Şimdi “gelişmiş arama” seçeneğinin basamaklarını inceleyelim.

Gelişmiş arama penceresi sizi bir form olarak karşılar. Form 4 başlıktan oluşur: Kelimeler,  Kişiler, Yerler, Diğer.

  1. KELİMELR
    Bu başlığın altında ilk boşluk aranacak kelimenin tümünü yazmanızı söyler. Burada “sosyal medya” yazdığımızı varsayarsak istediğimiz sonuçlara erişiriz yalnız tırnak işareti kalktığında sosyal ve medya kelimelerinin bağımsız kullanıldığı sonuçlar da çıkacaktır. Gelişmiş arama penceresinde tüm basamaklar aramalara yardım olacak şekilde düzenlendiği için kişilerin aramalarını oldukça kolaylaştırmaktadır. Kısayol kullanımına aşina olmayanlar için faydalı bir seçenektir.
  1. KİŞİLER
    Bu bölümde aramak istediğiniz profili, ondan bahsedenleri ve ona atılan tweetleri sıralatmanız mümkün olmaktadır.  Kısayoldan farkı kişi aramalarının önüne @ işareti konulmasının zorunlu olmayışıdır.
  1. YERLER
    Bu seçenekte lokasyon bazlı arama yapmaya olanak sağlanır. Sadece İzmir ve çevresinden atılan tweetleri görebilirsiniz. Bu yöntem aslında markaların kullanımı açısından çok faydalıdır. Bu konuya daha sonraki yazılarımızda değinebilirz.
  1. DİĞER
    Formda bulunan son seçenektir. Aradığınız kişi veya konuya dair 4 seçenek sunar size; olumlu, olumsuz, soru, retweetleri dahil et. Bu seçenekler sayesinde; istek doğrultusunda, kullanıcıyı memnun edecek bir filtreleme sağlar.